Kérdezz- Felelek
Többféle okból is szükséges lehet a fogszabályozás. Leggyakrabban a fogsorok optimális érintkezését, a megfelelő harapást nem teszik lehetővé egyes eltérések (pl. rossz helyen, rossz pozícióban lévő fogak, nem megfelelő méretű, arányú állcsontok). Más esetekben a fogak túl szorosan, torlódva állnak, ilyenkor a tisztítás is nehezített, nagyobb eséllyel alakulhat ki szuvasság vagy fogágybetegség a nem megfelelő fogápolási feltételek miatt. Sokszor esztétikai okból merül fel a fogszabályozás szükségessége, ha a pácienst zavarja egyes fogak helyzete vagy a fogak közötti rések. Felnőttkorban sokszor egy komplex fogászati helyreállító kezelési terv része a fogszabályozás, egyes fogak helyének, helyzetének módosításával optimálisabban lehet elkészíteni a fogpótlásokat, sőt egyes speciális technikákkal az implantációhoz szükséges csontmennyiség megteremtése is lehetséges. A fent említett okok közül az esztétikai okból történő fogszabályozás, mint a neve is mutatja csak akkor szükséges, ha a páciens ezt kéri, a többi esetben viszont sok hosszútávú előny is származik a kezelésből.
A kérdést a kezelni kívánt elváltozás függvényében lehet csak pontosan megválaszolni. Alapvető fontosságú, hogy a gyermekeket már 6-7 éves korukban lássa fogszabályozó szakorvos. Egyes eltéréseket, főként az állcsontok méretéből, elhelyezkedéséből adódó problémákat fiatal korban sikeresebben lehet kezelni, kihasználva a gyerekek növekedését, ezzel akár egy későbbi állcsontműtét is elkerülhetővé válik. A rögzített fogszabályozó kezelés általában a tejfogak váltása közben vagy után, azaz 10-12 éves kortól jöhet szóba.
A kivehető készülékeknek több típusa van. Ezek közül egyesek a fogak helyzetét, mások az egyes állcsontok méretét ill. formáját, további típusok pedig a két állcsont egymáshoz való viszonyát módosítják. A fogak mozgatása bármilyen életkorban lehetséges kivehető készülékkel, azonban a precíz mozgatáshoz sokszor alkalmasabb a rögzített készülék. Az állcsontokra ható fogszabályozók a növekedési periódusban (6-14 év között) lehetnek hatásosak. Kivehető fogszabályozó ezen kívül a kezelés befejezését követően használt ún. retenciós készülék, amely az elért eredmény fenntartásáért felelős illetve a “láthatalan” fogszabályozók egyes típusai, a clearaligner-ek is kivehető készülékek.
A rögzített fogszabályozók a precíziós fogmozgatás eszközei, melyeket általában 10-12 éves kort követően használunk. Ellentétben a kivehető fogszabályozókkal, melyekkel főként az állcsontok méretét, pozícióját tudjuk befolyásolni, a rögzített készülékkel magukat a fogakat mozgatjuk megfelelő pozícióba. Általában a nem megfelelő harapás, esztétikai okok, de sokszor más fogászati beavatkozások (implantáció, fogpótlás stb.) előkészítésére, az optimális eredmény elérése miatt használjuk.
Nem. Szerencsére az esetek nagy része megoldható foghúzás nélkül. Leginkább akkor döntünk a foghúzás melett, ha nem áll rendelkezésre elegendő hely és nagymértékű torlódás áll fenn. Manapság több alternatív megoldás is rendelkezésünkre áll, mellyel sokszor elkeülhető a foghúzás.
Sajnos erre nem tudunk pontos választ adni, ez leginkább az egyéni adottságoktól függ. Optimális esetben mind a készülék megszokása, mind a beszéd zavartalansága 1-2 hét alatt megtörténik. Természetesen hosszabb időre kell számolnunk, ha a fogak pozíciója nagyon eltér a normál helyzettől vagy ha kiegészítő elemek (gyűrű, transzpalatinális ív, mikroimplant stb.) kerülnek behelyezésre.
Foghúzást csak ritkán, nagyon indokolt esetben végzünk fogszabályozás miatt és ezekben az esetekben is ha van rá lehetőség, akkor a már tömött, szuvas, gyökérkezelt stb. fogak eltávolításával próbáljuk meg megoldani a helyzetet. Általában nem egy hanem 2 vagy 4 fog eltávolítása történik, így lehet fenntartani a fogíve szimmetriáját. A kihúzott fogak helye nem marad meg, hanem a többi fog mozgatásával kitöltődik, tehát a foghúzás ebben az esetben nem jelenti azt, hogy ott a későbbiekben rés, hiány marad.
A kezelés legelső lépése a szükséges információk összegyűjtése (a páciens igényei, fotók, RTG felvételek, lenyomatok) majd ezt követően történik a legfontosabb rész, a kezelési terv elkészítése, melynek során a kezelőorvos minden lehetséges tényezőt figyelembe véve kialakítja az egy vagy több kezelési lehetőséget, melyet a pácienssel megbeszélve kialkaul egy közös döntés. Ezt követően történik meg a készülék felhelyezése és az ív bekötése. Ezután rendszeres elenőrzéseken kell részt venni (álaltában 2-4 hetente), ahol a készülék ellenőrzése, a fogmozgások követése és esetleges módosítások (pl. ívcsere) történik. A pontos kezelési időt nem tudjuk megmondani, mert ez nagyon egyéni érték, nagyon sok tényezőtől függ. Egy kevésbé komplikált fogszabályozó kezelés általában 1,5-2 évig tart.
Természetesen vannak, sőt nem is csak egy típus, hanem több változat is létezik. A fogak külső felszínén rögzülő készülékek közül vannak olyan kerámiából vagy speciális üvegből gyártott készülékek, melyek vagy fogszínűek vagy átlátszóak, ezeket esztétikus ívekkel használva a fogszbalyozó csak akkor látszik, ha valaki nagyon közelről megnézi a fogainkat. Egyes esetekben használhatunk belső, azaz a fogak nyelv felőli részén rögzülő készülékekek, ezeket lingvális rögzített fogszabályozóknak nevezzük. Nagy előnyük, hogy teljesen láthatatlanok, fő hátrányuk az, hogy a nyelvet főként az első pár héten zavarhatják, a beszédet jobban nehezítik, mint a külső készülékek, illetve hogy általában drágábbak a hagyományos készülékeknél. A legesztétikusabb és legkevésbé zavaró fgoszabályozók az ún. clearaligner-ek, melyek speciális fóliából készülnek, étkezéskor és fogmosáskor le lehet őket venni, hátrányuk az, hogy sokkal kevesebb olyan fogazati eltérés van, ahol megfelelő eredménnyel lehet őket használni.
Az esztétikus készülékek csak akkor lehetnek esztétikusak, ha nem rontja el az összképet egy fém színű ív, emiatt a legtöbb gyártó már rendelkezik fehér ívekkel. Azonban fontos megjegyezni, hogy általában nem minden ívméret elérhető, ezért a kezelés során lehetnek olyan időszakok, amikor célszerűbb áttérni a hagyomásnyos ívekre, illetve mivel ezek az ívek azért fehérek, mert van rajtuk egy vékony fólia bevonat, ezért ha megsérülnek (keményebb étel, éles tárgyak stb.) az alattuk lévő fém felszínre kerülhet.
Kecskeméten és Szegeden modern és kényelmes rendelőkben várlak. Amennyiben szeretnél bejelentkezni, kérlek hívd az alábbi számot, és megtaláljuk a számodra legalkalmasabb időpontot. +36 30 082 8122

Dr. Zalai Zsolt vagyok, fogszabályozó szakorvos. Kecskeméten kertvárosi részén, Kadafalván rendelek, és segítek pácienseimnek gyermekkortól egészen felnőttkorig, hogy a lehető leghatékonyabb kezeléssel érjék el azt a mosolyt, amire régóta vágynak.

Fogszabályozásra vagy dentálhigiéniai kezelésre lenne szükséged? Várunk szeretettel!
Bejelentkezni a +36300828122 telefonszámon, a lenti formon, vagy a secretsmilekft@gmail.com email címen tudsz. Ígérem, hogy igyekszünk maximum 1 napon belül reagálni a megkeresésedre.

    Az űrlap használatával elfogadod, hogya weboldalon tárolva legyenek üzeneted adatai.
    Kérjük, olvasd el az Adatkezelési tájékoztatót!