Mert fogorvoshoz járni jó élmény is lehet!

Ehhez csupán két dologra van szükség:

 • Rád, mint szülőre, hogy kellően tudatos légy a gyermeked fogainak egészségére. 
 • Egy barátságos fogorvosra és asszisztensre, akik pontosan tudják, milyen fontos, hogy a picik pozitív tapasztalatokat szerezzenek már a legelső fogorvosi látogatásuktól kezdve!
Mikor vágj bele a fogszabályozásba?
Erre a kérdésre nincs konkrét válasz, de segítek, hogy a legjobb döntést hozhasd meg!
 1. Lépés: figyeld a gyermeked fogait rendszeresen, attól a perctől, hogy azok először kibújnak! A fogzás időszaka a gyermeknek és a szülőnek is egy nehéz, nyűgös periódus. Ilyenkor még örülünk, ha sírás nélkül átvészelünk egy-egy éjszakát. A figyelmed azonban ne lankadjon akkor sem, ha ez a megterhelő szakasz már mögöttetek van. Ha a legjobbat szeretnéd a gyermekednek (és miért is akarnál bármi mást?), hozd el őt fogászatra már 2-3 éves korában! Miért?
 • Mert így hozzászokhat a rendelő légköréhez. Ilyenkor komoly beavatkozásokat természetesen még nem végzünk, de mindig örülünk, ha tudatos szülőkkel találkozunk. Liftezünk kicsit a székkel, spriccelhetünk vizet vagy levegőt, megnézegetjük az érdekes műszereket – és persze a szájába is bekukucskálunk, ha engedi.
 • Mert bizonyos tendenciák már ilyen fiatal korban is láthatók, előre jelezhetők, így szülőként Te is fel tudsz készülni arra, hogy a későbbiekben esetleg szükség lehet valamilyen készülékes kezelésre.
 • Mert – ha a fogak helyzetével aktuálisan nincs is komoly probléma -, mi érzékeljük azt is, hogy a gyermek mely szokásai azok, amelyek később hátrányosan befolyásolhatják az állcsontjainak a fejlődését, és időben elkezdhetjük tervezni, hogyan változtassunk ezeken. Ilyen “rossz” szokások a szájlégzés, a nyelvlökéses nyelés vagy az ujjszopás.
 • Mert ha időben el lehet kezdeni egy fogszabályozó kezelést, rengeteg olyan probléma kialakulását megelőzhetjük, amely egy későbbi életkorban már csak komplexebb és kellemetlenebb kezelések árán lenne orvosolható.
  Gyermek fogszabályozó kezeléseink

  1-től 3-5 éves korig

  Ebben az időszakban készülékes kezelést jellemzően nem szoktunk elkezdeni. Ez az időszak a gyermek fogászathoz való hozzászoktatásáról, valamint a folyamatos kontrollról és a prevencióról szól.

  3-5 éves kortól a fogváltás kezdetéig

  Az állcsontok növekedését, az ajkak és a nyelv izomzatának helyes fejlődését ekkor lehet és ekkor kell legkomolyabban venni. A kezeléseket ekkor úgynevezett trainer készülékek segítségével végezzük. Ezeket napközben 1-2 órán keresztül, illetve éjszaka, alvás közben kell viselni. A feladata, hogy a gyermek elsajátítsa a helyes nyelvpozíciót, nyelést és az orron át történő légzést. Így, ha szükség is lesz később fogszabályozó kezelésre, az rövidebb, egyszerűbb és kíméletesebb lesz a gyermeked számára.

  A fogváltás évei alatt

  Traineres kezeléseink ekkor is kiemelt fontosságúak, hiszen a rossz szokások is fennállhatnak még ekkor. Emellett belép a képbe a speciálisan erre az időszakra tervezett, részleges rögzített fogszabályozó készülék, mellyel lehetőség van bizonyos fogak, fogcsoportok korrekciójára is.

  A fogváltás után

  Ha már minden maradó fog előbújt, megkezdhetők a rögzített készülékes kezelések, melyeknek a célja:

  • az egészséges harapás kialakítása
  • szükség esetén a szájpad tágítása, megfelelő formájának kialakítása (ez felnőtt korban már sokszor csak műtéttel lehetséges!)
  • szabályos és harmonikus mosoly kialakítása, a gyermek önbizalmának fokozásáért.
  Mind rögzített, mind kivehető fogszabályozó készülékekből elérhetők láthatatlan, vagy esztétikus megoldások a rendelőmben.

  Rögzített készülékek közül a GC Orthodontics esztétikus brekettjeivel dolgozom

  Lehetőség van a szinte teljesen láthatatlan, kivehető sínekből álló Invisalign Teen kezelésre is.

  Dr. Zalai Zsolt vagyok, fogszabályozó szakorvos. Kecskeméten és Szegeden rendelek, és segítek pácienseimnek gyermekkortól egészen felnőttkorig, hogy a lehető leghatékonyabb kezeléssel érjék el azt a mosolyt, amire régóta vágynak.

  Kecskeméten és Szegeden egyaránt végzek fogszabályozást, várlak szeretettel!
  Bejelentkezni a +36300828122 telefonszámon, a lenti formon, vagy a secretsmilekft@gmail.com email címen tudsz. Ígérem, hogy igyekszem maximum 1 napon belül reagálni a megkeresésedre.

   Az űrlap használatával elfogadod, hogya weboldalon tárolva legyenek üzeneted adatai.
   Kérjük, olvasd el az Adatkezelési tájékoztatót!