Kinek ajánlott a felnőttkori fogszabályozás?

Egyre inkább nő belső igényünk az esztétikus mosolyra. Mióta léteznek fogszínű készülékek, és kivehető sínes rendszerek, színészek, vezérigazgatók és szinte egyik szakma számára sem jelent problémát a fogszabályozó viselése. A rendelőmben is elérhető Invisalign fogszabályozó rendszer segítségével például rengeteg hazai és nemzetközi híresség (színészek, énekesek, televíziós műsorvezetők, youtube influenszerek) mosolya vált és válik szebbé ezekben a percekben is.

Az esztétikum mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fogak és az állkapocsízület szempontjából is kiemelten fontos a fogszabályozás. A kezeléseimnél az esztétikum és funkcionalitás egyaránt kiemelt szereppel bír.

Feln
A felnőttkori fogszabályozást alapvetően három kategóriára oszthatjuk:

Esztétikai fogszabályozás

Léteznek kifejezetten gyors és látványos eredménnyel járó fogszabályozó kezelések, amelyeket abban az esetben ajánlok Neked, ha:

  • korábban már viseltél fogszabályozó készüléket, ám a kezelés után a fogaid valamelyest visszamozdultak és ezen szeretnél változtatni
  • funkcionális fogszabályozásban nem szeretnél részt venni, például azért, mert az állcsontjaid között viszonylag nagy a méretbeli különbség, amit csak műtéttel lehetséges korrigálni, és ezt nem szeretnéd vállalni, ám mégis szeretnél szabályosabb fogakat.

Funkcionális fogszabályozás

Ezt tekinthetjük a komplex, teljes körű fogszabályozó kezelésnek. Ebben az esetben a célunk az alsó és felső fogaid érintkezésének optimális kialakítása, és az állkapocsízületek ideális terhelésének beállítása. Ezek a kezelések hosszabb időt, jellemzően 2-3, vagy akár több évet is igénybe vehetnek. A fogszabályozás végén a harapásod tökéletes, a mosolyod pedig gyönyörű lesz.

Előkészítés fogpótláshoz

Ha régóta hiányzik egy vagy több fogad, előfordulhat, hogy a szomszédai elkezdtek közeledni egymáshoz, esetleg bedőltek a rés felé, a szemközti fog pedig kiemelkedhet a rágósíkból, hogy feltöltse az űrt, amelyet elvesztett társa hagyott maga után. Ez egy teljesen természetes folyamat, rövidebb vagy hosszabb idő után gyakorlatilag mindenkivel megtörténik, akinek eltávolították valamelyik fogát. Ilyen esetben, fogszabályozás segítségével elérhető, hogy a bedőlt fogakat felállítsuk, a rést tágítsuk, vagy fenntartsuk, és ehhez lehetséges, hogy elegendő csupán részleges fogszabályozó készüléket viselned.

Felnőtt fogszabályozás során használt készülékeink

Rögzített készülék

A rögzített készülékekkel igen precízen és rugalmasan alakíthatjuk mosolyodat. A készülékek elérhetők hagyományos fém vagy kerámia brekettekkel is. Rendelőmben az ORMCO és a GC Orthodontics prémium minőségű brekettjeit használom.

Láthatatlan fogszabályozó

A sztárok fogszabályozója – nem véletlenül. Az Invisalign és a SPARK láthatatlan fogszabályozó sínek elképesztően népszerűek, elsősorban a fiatal felnőttek körében, de már tinédzser kortól is alkalmazhatók. Ebben az esetben nem egy, hanem egy egész sorozat fogszabályozód lesz, melyek pontosan illeszkednek a fogaidra. Meghatározott sorrendben, egyenként kb. két hétig kell viselned egy sínt. Ráadásul a fogmosás is sokkal könnyebb így, mint rögzített készülékkel.

Az Invisalign és SPARK láthatatlan fogszabályozás Kecskemét és Szeged városában nem sok helyen érhető el, büszke vagyok rá, hogy számos páciensemnek segíthettem már ezen a módon a számára ideális mosoly kialakításában. Az Invisalign és SPARK síneket különféle problémákra lehet alkalmazni az apróbb esztétikai korrekcióktól a komplex funkcionális kezeléseken át egészen a fogpótlások előkészítéséig.

Retenciós készülékek

Van valami, amit nagyon fontos tudnod, mielőtt fogszabályozó kezelés mellett döntesz. A fogszabályozás során a fogaidat mozgatni, forgatni, dönteni fogjuk, az állcsontod is átalakul a kezelés hatására. Ám a természet erőit nem könnyű felülírni, és amint lekerül a fogszabályozód, a fogaid elkezdhetnek visszarendeződni a régi pozíciójukba.

Hogy ez ne történhessen meg, és a szép eredményt életed végéig megőrizhesd, az aktív fogszabályozó kezelés után helybentartó készüléket kell majd viselned. Ne aggódj, ezek az úgynevezett retainerek láthatatlanok és kényelmesek, nagyon hamar meg fogod szokni őket. A retenciót vagy kivehető sínnel (küllemre kb. az Invisalign sínnel megegyező), és/vagy ragasztott retainerrel (az elülső fogaid belső, nyelv felőli oldalára rögzített vékony dróttal) végezzük.

Dr. Zalai Zsolt vagyok, fogszabályozó szakorvos. Kecskeméten és Szegeden rendelek, és segítek pácienseimnek gyermekkortól egészen felnőttkorig, hogy a lehető leghatékonyabb kezeléssel érjék el azt a mosolyt, amire régóta vágynak.

Kecskeméten és Szegeden egyaránt végzek fogszabályozást, várlak szeretettel!
Bejelentkezni a +36300828122 telefonszámon, a lenti formon, vagy a secretsmilekft@gmail.com email címen tudsz. Ígérem, hogy igyekszem maximum 1 napon belül reagálni a megkeresésedre.

    Az űrlap használatával elfogadod, hogya weboldalon tárolva legyenek üzeneted adatai.
    Kérjük, olvasd el az Adatkezelési tájékoztatót!