Kedves Páciensem!

Közeleg a nagy nap! Mivel előjegyzett időpontod van a rendelőnkbe fogszabályozó kezelés megkezdésére, szeretnék segíteni Neked felkészülni az időpontodra! Ha bármi egyéb kérdésed lenne, kérlek hívd a rendelőt, ahová az időpontod szól!

Elérhetőségeim:

Előre is köszönöm a figyelmed!

Dr. Zalai Zsolt

Így készülhetsz fel az időpontodra!

 1. A legtöbbet akkor teheted a stresszmentes indulásért, ha minden kérdésedet előre felteszed nekem, így biztosan nem fog semmilyen meglepetés érni!
 2. Ha a kezelésedet bankkártyával szeretnéd fizetni, ellenőrizd a beállított fizetési limitedet!
 3. Olvasd el a beleegyező nyilatkozatot! Ennek a dokumentumnak a megértése és aláírása a kezelés adminisztratív feltétele, ennek hiányában a beavatkozást nem kezdhetjük meg. A kezelés előtti izgalomban nehéz lehet a szöveg részleteire koncentrálni, ezért, ha van lehetőséged, nézd át már most! A nyilatkozatot itt töltheted le!

Beleegyező nyilatkozat letöltése

 1. Feltétlenül olvasd el a fogszabályozó ragasztás utáni időszakra vonatkozó tájékoztatónkat, hogy ennek megfelelően tervezhesd a következő pár napod!

Hogyan zajlik a fogszabályozó ragasztása?

  • A kezelés nagyjából 1-1.5 órát vesz igénybe.
  • Első lépésként a fogfelszíneket polírozom, hogy tiszta, lepedékmentes, sima felszínt kapjak. 
  • A brekettek felragasztásához tiszta, száraz fogfelszínekre van szükségem. Hogy az ajkak ne nedvesíthessék be a fogakat kezelés közben, ún. ajakterpeszt fogok használni, mely eltartja az ajkaidat és az orcáid belső részét a fogaidtól. Ez elsőre érdekes érzés lehet, de nem kellemetlen.
  • Ezt követően ragasztom fel a breketteket a fogaidra a korábban kiszámolt és megtervezett pozíciókba. Eközben savanykás ízt érezhetsz a a használt anyagok miatt.
  • Mikor a brekettek és tubusok a helyükre kerültek, behelyezem az első fogszabályozó ívet. Emiatt feszítő érzést érezhetsz már az első percektől. 
  • A készülék rögzítését követően fogaid kiindulási állapotáról fotót készítek, a későbbi összehasonlítás végett.
  • Az időpont végén ellátlak instrukciókkal a készülék tisztításáról, a megfelelő eszközökről, melyeket beszerezhetsz a fogszabályozód tisztántartásához! 

  Ezt követően nincs más dolgod, mint szorgalmasan elsajátítani azt az újfajta életmódot, melyet a kezelésed aktív szakaszában folytatnod kell. Néhány nap alatt rutinná válik a készülék tisztítása, és azt is ki fogod tapasztalni, mit és milyen formában praktikus enni-inni.

  Első napok fogszabályozóval

   A rögzített fogszabályozóval a kezelés első napjaiban sok olyan problémával szembesülhetsz, melyeket korábban hírből sem ismertél. Megfelelő eszközökkel és technikákkal, valamint kitartással és türelemmel azonban néhány nap múlva hozzá fogsz szokni ezekhez, és rutinos fogszabályozó-viselő leszel. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbiakban.

   • A készülék ragasztását (valamint később, az ívcseréket) követően feszítő érzést érezhetsz, ez teljesen normális, hiszen a fogaidat most olyan erőhatások érik, amit korábban nem tapasztaltak. Ne aggódj! Az érzés néhány nap után el fog múlni.
   • Ha a kezelési tervében gumigyűrűk alkalmazása is szerepel, ezek használatára vonatkozó instrukcióimat szigorúan tartsd be.
   • Étkezésnél kerüld el a ragacsos, nyúlós, valamint a kemény, rágós falatokat (pl, pizza széle, olajos magvak, popcorn, tejkaramella)
   • Evéskor ne harapj bele az ételbe, inkább vágd fel falatnyi darabokra, és őrlőfogaiddal rágd meg azokat.
   • Fokozottan ügyelj szájhigiéniára! Tisztítsd fogaidat és fogszabályozó-készülékedet reggel és este, valamint étkezések után. Ehhez speciális eszközökre is szükséged lesz, pl. fogszabályozóhoz való fogkefére, fogköztisztítóra (ajánlott márkák: TePe, Curaprox, Vitis), fogselyemre, szájvízre. Szájzuhany használata is engedélyezett (pl.: Philips). Használatukra a készülékragasztást követően megtanítalak!
   • Ha a drót szúrja, irritálja a nyálkahártyádat, használj fogszabályozó-viaszt! Ezek a viaszok praktikus, előre feldarabolt kivitelben kaphatók. Válassz le egy darabkát, majd az ujjaid között gyúrva melegítsd fel, hogy képlékenyebb legyen az anyag. Ez után borítsd be vele az irritációt okozó elemeket. 
   • Ha valami problémát tapasztalsz, pl. leesett az egyik brekett, vagy kibújt a drót vége a tubusból, hívd rendelőnket, amint tudunk, segítünk! Ne aggódj, ez zavaró lehet, de semmi végzetes nem történik ilyenkor, amit ne tudnánk orvosolni!

   …És végül: ha esetleg egyszer-egyszer elcsüggednél, csak gondolj a végeredményre! Nézd meg, milyen látványos változást értünk el korábbi pácienseimnél!

   Képgaléria

   Várunk szeretettel az időpontodon!
   Üdvözlettel,

   Dr. Zalai Zsolt